Kaj Nilsson, t vä på fotot ovan, är son till Edvin och Karin Nilsson och uppväxt på gården Almelund, Borrby 24, norr om byn.
17 år gammal gör Kaj Nilsson och kompisen Ingvar Persson en mopedutflykt. Färden, som tar en vecka, går från Österlen vidare till Skanör/Falsterbo, till Kullen, till Halmstad där Kaj för första gången ser en spårvagn. Vidare 7 mil till Ljungby i Småland. Så till Åhus och färden kröns med Kiviks marknad, där ungdomarna tältar nedanför slänten.
Tiden går. Kaj träffar sin blivande fru Kerstin Rosqvist (f 1942 Hammenhög) och det blir giftermål 1966.
Rige Lars Pers (1822-1896) i Hagestad är säkert bekant för många. Han residerar på Hagestad 25. Så gör även Kaj och Kerstin långt senare och under många år. En rejäl egendom på 160 tunnland. Här föds båda döttrarna 1974 resp 1981. Gården var en gång Kajs fars föräldrahem och Kaj köper den efter en barnlös farbror. Som grädde på moset visar det sig att Kaj är släkt på långt håll med själve Rige Lars Pers.
I ett reportage av Hans Janstad i Arbetet 1977 benämns Lars Persson, som ”Österlens Wallenberg”. Janstad skriver att: ”Traditionen berättar nämligen att Rige Lars skulle ha utrustat ett par fartyg i Kåsberga och sänt dessa till Norrland, lastade med potatis. Jordpäronen byttes mot det finaste timmer och detta forslades i en väldig bogseringsbröt – med stora svårigheter – till Skåne.
På loftet till en av gårdens längor ligger två master, som innertaksbjälkar. Masterna kan komma från nämnda bröte eller från en skeppsförlisning utanför Sandhammaren.”
Från ung ålder ”handlade Rige Lars Pers upp sig till ära och rikedom.” Det sades att han själv skämtade om ”hur han tjänade sina första grova pengar på ett parti vicker (kreatursfoder) som han köpt efter en strandning.” Vanligt folk antog att vickerna var sjöskadade, men Lars tittade lite mer noga och såg att de var grobara. Han fick god avkastning och bra betalt.
Lars Persson utvidgar sitt imperium med gården Fridhem (Borrby 19) i Borrby. Hans Janstad fortsätter: ”Lars byggde snabbt på en ovanvåning på den 38 alnar långa och 13 alnar breda boningslängan. En festvåning med 10 par fönster och med eklövsranka i gipstaket.”
På Fridhem lär han också ha byggt ett dass med tre dörrar ”det stiligaste som skådats östan om Vollsjö och västan om Skillinge.”
Ännu en ”storgård” lägger Lars till sin samling. 1886 köper han Borgeby slott för 232 500 kr. Yngsta dottern Hanna får slottet i morsarv och 1900 bosätter hon sig där. Det blir en fristad för fattiga konstnärer och på så sätt möter hon Ernst Norlind och det blir giftermål.
Tillbaka till Kaj och Kerstin. Rige Lars Pers gård förvaltar de, som sagts, under många år. Numera bor de i Ystad. Dessutom hade de en vinodling i den lilla byn Ekesåkra vid Sandhammaren.
I en artikel signerad Rolf Persson, hämtad från Föreningen Svenskt Vin i juni 2017, berättas om vingården: ”Inte långt från Sandhammarens vita stränder, vid Skånes sydkust, ligger den lilla byn Ekesåkra. Det finns bara 7 året runt boende i byn men detta till trots finns det 2 kommersiella vingårdar. En av dem, Österlens Vingårdspark, ägs av Kaj, som planterade sina första vinstockar 2004 och 2007 började han anlägga vingårdarna på den plats där de nu finns. Han har byggt sina vingårdar som en del av en stor park. Det finns 3 odlingar och man kan ta sig mellan dem på vackra slingrande stigar. I det egna vineriet görs Rött-, Vitt- och Rosévin.
Till det röda vinet och rosévinet används de blå druvorna Rondo och Cabernet Cortis och till de vita vinerna används huvudsakligen Solaris. Kaj har valt att både arbeta både med ekfat och ståltank och har ett välfyllt lager av viner för att snabbt kunna leverera.
Vinerna från vingården har fått många fina vitsord och Håkan Larsson utsåg 2014 Kajs röda vin Sandhammarens Prisma 12, till Bästa röda vinet. (Håkan Larsson är en av landets mest välkända vin- och matskribenter. Förf anm.)
Källor:
Foton och textunderlag Kaj och Kerstin Nilsson
Artikel i Arbetet av Hans Janstad 27/3 1977
Artikel från Föreningen Svenskt Vin av Ronny Persson juni 2017
Artikel ”Bonden som köpte ett slott” av Birgitta Nilsson
Skrift av Johan Wallin
Foto Fridhem L Helmersson
Lisbet Helmersson
Borrby Byalag
Så intressant.
Trevligt! God Jul!