Insamlingen för Toftakärr gav 661 namnteckningar

Insamlingen för Toftakärr gav 661 namnteckningar

(Fotot visar gamla ålderdomshemmet på Kyrkostigen. Rivet sedan länge.)

Om man ville fick man i insamlingen skriva sin ålder, vilket 83 % gjorde. Ca 50 % av dessa, finns i åldersgruppen 55-85+. Det är ingen vetenskaplig undersökning, men det är i vart fall många bland ”nästa generation” som kan komma ifråga för särskilt boende, som tycker att Toftakärr ska finnas kvar. Man värderar högt närheten till det kända. Både som boende och anhörig.

Den statistik kommunen grundar sig på och som är ett argument att lägga ner både Toftakärr och Bokebacken i St Olof, är att att 60 % av de som söker till särskilt boende vill till Simrishamn och inte till byarna. Ingen har frågat varför!
Ska ett hållbart äldreboende ”byggas” måste man, som kommun, borra på djupet och inte bara nöja sig med siffror. Vad står siffrorna för?

Hänt sedan sist:
26/6
Förslagen om nedläggning diskuteras i kommunfullmäktige och de återremitteras med följande uppdrag:

  1. Beskrivning av utmaningar som ska hanteras på kort och lång sikt, demografiska analyser, redovisning av hållbara och långsiktiga lösningar, vilka lösningar som föreslås.
  2. Konsekvens- och riskanalys, konsekvensers påverkan p barn/elever, föräldrar, äldre, anhöriga, byarna, medborgarna, företag och näringsliv samt medarbetare, hantering av konsekvenser.
  3. Ekonomisk kalkyl är av vikt i detta ärende.
  4. Utgångspunkten ska vara att i första hand använda och utveckla befintliga lokaler innan det byggs nytt – för att minska klimatavtrycket, inte öka på låneskulden eller öka driftkostnaderna.
  5. Kompletteringar och analyser ska ske förutsättningslöst och leda fram till beslutsförslag där utgångspunkten har barnen och de äldre i centrum. Fullständig barnkonsekvensanalys måste genomföras.
  6. Arbetet med kompletteringarna ska vara inkluderande och i öppen dialog med samtliga intressenter inkluderande Kiviks Museums framtida placering.

9/7-31/7
Namninsamling för Toftakärr, på nätet och på Klockareboden.
2/8
Namninsamlingen lämnad till kommunalråd JO och oppositionsråd Pia Ingvarsson.
5/8
Resultatet av namninsamlingen skickad till alla partier.
5/8
Resultatet av namninsamlingen skickad till alla Borrbys föreningar med text: ”För kännedom skickar vi över resultatet av namninsamlingen (Borrby Byalag i samverkan med PRO Otto Borrby) för Toftakärr. Resultatet är överlämnat till kommunalrådet Jeanette Ovesson och oppositionsrådet Pia Ingvarsson samt skickat till övriga partier. Nu undrar vi om ni, som förening, vill vara med att påverka att Toftakärr får finnas kvar. Vi vill ha ert svar, ja eller nej, senast lördag 10/8. Svara här i mailet. Är ni intresserade så tar vi kontakt om hur påverkan kan se ut. Kanske bara att vi vet att ni som förening står bakom önskan att ha Toftakärr kvar.”

Citerar Kiviks Byalag, Jan Nilsson om nedläggningshotade Piratenskolan: ”Här har politiken från början, läs M och S, en politisk inriktning, som innebär nedläggning av skolan på Kivik. Förvaltningen har agerat därefter och skapat ett beslutsunderlag som helt och hållet uppfyller de direktiv och krav politiken gett dem. Fakta, som inte direkt understödjer, eller visar på andra mera ekonomisk hållbara alternativ har naturligtvis uteslutits”.

Vi återkommer!

Tommy Löwall, Lisbet Helmersson och Tommy Mårtensson

 

 

 

2 reaktioner på ”Insamlingen för Toftakärr gav 661 namnteckningar”

  1. Carita Gunnarsson

    Har man tillbringat hela sitt liv på en liten ort och byggt upp ett nätverk av släkt och vänner, finns det absolut ingen anledning att bli tvingad in till Simrishamn och sitta bland okända.
    Är man kvar i sin by, kan vänner och bekanta, gamla som unga hälsa på. Man kan få bli hjälpt upp till Drop In-caféet någon gång och träffa gamla goda vänner
    Man kanske rentav får en tur i rullstolen ut på byn och träffar bekanta. Det kan ju också vara så att man vill komma till kyrkogården och sitta vid graven en stund, där maka/make ligger.
    Är du flyttad till staden, känner du absolut ingen när du tittar ut genom fönstret eller får åkturen på stan.
    Tänk lite med hjärtat och tänk hur vill jag själv ha det när jag blir gammal.
    Tänk även på denna generation som jobbat och slitit och betalat skatt för att få en trygg ålderdom. Man undrar vart är vår svenska välfärd på väg??

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen