Hotellet i Borrby del I

Läraren Mårten Larsson fotograferar hotellet, som är nybyggt 1894 för att kunna ta emot alla resenärer, som nu följer med den nya tiden, då  järnvägen drar genom byarna.

En kavalkad från forna tider är på sin plats nu när hotellet ska få en ny dräkt med början 2024, och  ännu en gång få uppleva glansdagar. Kanske inte som järnvägshotell; järnvägen är ju borta, men ändå.

Borrby växer… järnvägen kommer, hotellet står klart och kyrkan får en ny spira samma år

Förste ägaren är Gustaf Voss (f 1857) sergeant vid Södra skånska infanteriregementet.

Anna Nilsson (f 1873) regerar fram till 1913, då hon flyttar till Åhus. Under hennes tid sker stora förändringar.

I Cimbrishamnsbladet 1901 noteras att: ”Å hotell Borrby i Borrby by har under sistlidne sommar tillbyggts en andra våning och dit har förflyttats första klassens servering. I denna våning finnes en rymlig och prydlig matsal med därintill varande tvänne eleganta kaféer samt en första klassens biljard och dessutom på båda sidor om en större korridor, 7 ljusa trefliga och elegant monterade resanderum, försedda med nya bekväma engelska järnsängar.

I nedre våningen har företagits en del ganska betydliga förbättringar. Förutvarande rymliga festivitetssal är i sitt förra skick, jämte därintill förutvarande trenne rum för resande.
Däremot har en mycket tilltalande vestibul inredts, hvarifrån en af byggmästare Henriksson från Ystad konstruerad, rymlig, bekväm och prydlig trappa leder till andra och tredje våningen. Köket har förflyttats till den förutvarande matsalen och ett hörnrum har tillagts för ölserveringen. I trappuppgången har anbringats fönster från gården, så att vestibulen därigenom gör ett synnerligen ljust och godt intryck.

Enär byggnadsarbetet påbörjades först strax efter midsommar, kommer målning och tapetsering att ske nästa år. Hotellets föreståndarinna, fröken Nilsson, sköter hotellet på ett mönstergillt sätt och gör allt för att gästerna skola bli belåtna samt lägger särskildt an på ett godt kök, som allmänheten även visat att den sätter värde på.”

 

 

Ingrid Hemberg (f 1862) fram till 1920.
Eva Andersen (f Borglund) berättar att Iris Liljegren från byn, arbetar som hembiträde hos fröken Hemberg. Två gånger/månad hämtar Iris kålsoppa på Klockaregården (Borrby 60). Fröken Hemberg (som kallar alla hembiträden för Stina) säger ”Ät spadet Stina, bladen sparar vi till kålpuddingen”. 

Axel Teodor Karlsson (f 1880).
I den svenskamerikanska tidningen Svenska Tribunen kan man 1919 läsa: ”Borrby hotell har sålts till källarmästare A Karlsson från Sösdala för 92 000 kr, i hvilket pris ingår en del inventarier”. 1928 flyttar familjen till Svedala.

Lars Odgaard (f 1885). Kommer 1928 från Gråmantorp (Klippan)och flyttar 1947 till Malmö.

Rudolf Hjort (1907-1960) tar över rodret 1947.

Cilluf och Allan Nilsson 1961-1974. När det ryktas på byn att de vill sluta, startas en namninsamling för att förmå dem att stanna kvar, men deras beslut står fast.

Därefter har det varit olika innehavare, bl a Silluf och Allans dotter Karin.

Ingrid och Rolf Lundgren kommer på 1970-talet.

YA 1973
Ingrid Svensson och Eve Borg arrenderar av Ingrid och Rolf

 

YA 1976

 

 

Fortsättning följer …..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 reaktioner på ”Hotellet i Borrby del I”

  1. Pia Samuelsson

    Så intressant. Visste inte om att det funnits hotell i Borrby, eller det kanske finns fortfarande?
    Mvh /Pia

    1. Lisbet Helmersson

      Hej
      Jodå, det finns fortfarande, men är mycket nergånget.
      Har inte fungerat som hotell på rätt många år. För inte så längesedan fanns här en pub och man kunde få pizza. Vår duktige ICA handlare Christoffer Yngve har köpt både hotellet och gamla stationshuset, som han kommer att/har rustat upp. Båda finns precis bakom ICA. I stationshuset kommer inom kort Gamla Bageriet i Örnahusen att öppna bageri och café.
      Alla orter längs den gamla järnvägslinjen Gärsnäs-Ystad hade ett hotell. De resande måste ju ha mat och logi.

      Mvh
      Lisbet

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen