Sune Olofsson är bördig från Sandby. Tillsammans med sin fru Maj-Britt bor han sedan många år i Ö Vemmerlöv. De har bl a haft åkeri och kört taxi. Sune föds 1940 söder om lands- nej kustvägen i ett rött trähus, på vägen mot Mälarhusen, mycket nära korsningen Borrby-Borrby strand. Här bor han sina första åtta år och går i Sandby skola. Sune har fortsatt ha kontakt med både släkten och trakten och vill berätta om bygden, som hans minns den.
Farssidan
På vägen mellan Ystad och Borrby i Sandby by, finns en avfart söderut. Ca en kilometer efter att den passerar Sandby skola, går en väg söderut mot Mälarhusen. Här ligger bl a Sandby 11 och det är hit Sunes farmor Alfrida (*1895) kommer med barnen Astrid (*1913) och Einar (*1915, Sunes far) då hon gifter sig med småbruksägaren Sigfrid Olofsson (*1893). Familjen utökas med Sigvard (*1917), Tyra (*1919), Lennart (*1921), Maj-Britt (*1923), Svea (*1925), Sven-Olof (*1927) och Elly (*1930). Farbrodern Sigvard bor kvar i föräldrastället och arbetar hos bonden Nils Svensson vars gård, i folkmun, kallas ”Helvetet” (Borrby 21). Sigvard och likaså Sunes far Einar är vakter på danskvällarna i Gislövs stjärna, på den tiden det beger sig. Grannar med Olofssons är åkare Valfrid Nilsson, fiskare Algot Lund och Algots bror Bernhard Lund. Längst ner vid Mälarhusens gamla lanthandel har Assar Jakobsson, från Borrby, sin minkfarm.
Morssidan
Sunes mormor Hilda och hennes syster Frida kommer, som ung arbetskraft, från Blekinge. Mormor och morfar, Hilda (*1888) och Anders Mårtensson (*1885), bor på Vallby 9, med barnen Arvid (*1915) och Alfhild (*1918, Sunes mor). I närheten bor Nils Andersson, av mormor kallad ”Gnarren, en man som gnäller och klagar. Morbror Arvid bor kvar i föräldrahemmet fram till sin död 2004.
Frida gifter sig med Henrik Nilsson (Borrby 24). På äldre dagar flyttar de till huset där senare blomster-och grönsakshandlare Ekberg huserar (Sandbyvägen 8).
Så träffas Einar och Alfhild
Sune föds och familjen bosätter sig i det röda trähuset söder om kustvägen. Sune berättar att Malte Strid (Borrby 59) ”byggde huset av sillalådor”. Einar och Alfhild arrenderar Strids mark norr om vägen. Einar arbetar bl a som mjölkskjuts med häst och vagn. Hästen står i Strids stall. Einar får senare arbete som hantlangare hos byggmästare Ernst Jönsson (Borrby tuvor).
Norr om kustvägen bor grannarna Alfred och Amalia Andersson med sonen Kurt, som gifter sig med Karla (Bygatan 6, Borrby). Här bor även Ossian och Ingeborg Lövall med barnen Iris (g m rörläggare Alf Andersson), Ivan (g m Inez) och Gullan (bosatt i Malmö) liksom Johan och Ingrid Olsson med sonen Tage (g m Svea), som fortsätter att bruka föräldragården och med dottern Olga (g m George Olsson). Valborg och Herman Nilsson med dottern Henny (g m Åke Olsson, Skillinge). Herman är ”ålafiskare” och odlar sparris.
Vi tar oss till Borrby och kör Kyhlsvägen söderut. I den skarpa vänstersvängen ligger Martha ”Sömmerska” Perssons hus ut till höger. Hon bor här med barnen Hildegard, Inga-Karin och Helge. Huset efter tillhör Karna och Sven Strid. De har sonen Malte och dottern Olga. Malte bor kvar i föräldrahemmet. Olga flyttar till Borrby.
I fyrvägskorsningen svänger vi vänster mot Kyhl. På höger sida ligger än idag en vit länga, som då tillhörde gamle Stenkilsson. I nästa gård bodde en ensam man, som heter Oskar. Här finns en gammal kalkgrav, där Sune tillsammans med kompisen Inge (son till Borrbys kända matlagerska Edla Nilsson) badar en sommar, med följd av att Sune blir ”blind” av kalken och får besöka dr Berg i Borrby.
Åter till fyrvägskorsningen kör vi mot Borrby strand. Gården på höger sida (Kovången, Borrby 59) tillhör Albert och Ingrid Andersson. Den brukas idag av sonen Lennart. Strax efter Kovången gör vi en avstickare till höger in på Kovångsvägen. På höger sida ligger Karl-Erik Tufvessons gård och tillika cykelverkstad. Så följer Axel Olssons hus och därefter Magnus och Emma Hanssons, föräldrar till Alrik och Martha. Martha gifter sig med Erik och de bygger ett hus tvärs över vägen. De bygger senare ett hus på vägen till Kyhls restaurang.Så kommer en vänstersväng. Huset upp till höger, där bor Olivia, mor till ”Tjotta”. Vägen gör härefter en vänstersväng ner mot kustvägen.
Vi vänder tillbaka till gården Kovången och kör mot Borrby strand. En bit söderut, ut i åkern på vänster sida, bor Herman Hansson på sin gård. Efter att ha passerat korsningen med kustvägen ligger ”Marias hus” på höger sida. Maria säljer lemonad och håller får. Huset efter, är Borrby idrottsförenings f d klubbhus. Det gula huset till vänster var en gång Folke Larssons livsmedelsaffär (sommarfilial till affären på Måns Nils torg 4). Strax efter ligger en minigolfbana, tillhörig Granhyddans kafé, några hus längre ner. Granhyddans servering öppnades av Lars och Hilda Åkesson, ägare till Bjershögs kvarn och bageri beläget på vägen mellan Kyhlsgården och Örnahusen. Den, på Österlen välkände, auktionsförrättaren Ivar Andersson har sommarhus vid Borrby strand, liksom droskägaren Lasse Nilsson.
Tillbaka i korsningen svänger vi till höger mot Kyhl. På vänster sida ser vi skrothandlare Haags (Bleckslagaregatan), betesmark för sina kreatur. På höger sida ligger ett hus med halmtak, bostad för Olga och sönerna Evert och Olle, i ålder med Sune. Mitt emot nerfarten till Kyhls strand och den gamla restaurangen ligger ett rött litet och igenbommat trähus, som en gång tillhört Rutger och Agma Mårtensson (Agma och Rutger bodde på Änkegatan 7). En bit ner och in till vänster går Kyhls skogs väg. Här passerar vi Kyhls skogs festplats och den gamla campingen. I slutet av vägen bor ålfiskaren Karl.
Vi vänder tillbaka till kustvägen och tar av mot Sandby hed och Mälarhusen. På vänster sida gör vi en sväng i en halvcirkel mellan Curt Ols väg och Sandbackavägen. Sunes far Einar köpte här, på 1940-talet, 2-3 tunnland mark, som sträcker sig upp till kustvägen och bort mot kronoskogen, för 1 700 kr. 1955 säljs marken till Curt Olsson (Sandby 9) för 10 000 kr. Vid Sandby fiskareväg bor Kjell-Åke Nilsson, som innehaft spannmålsbolaget i Bjäresjö. Kjell- Åkes far, Ernst Nilsson, sålde varm korv i Borrby, på nöjestillställningar etc. Hans korvkiosk i Borrby stod på grästriangeln mellan Köpmangatan och Kyrkostigen. I området vid Sandby fiskareväg köpte Hugo Lundholm (VVS-företaget Lundholms verkstäder i Borrby) 7-8 tomter, byggde hus och ett eget reningsverk, som betjänade husen. Det går en grusväg mellan Sandbacka och Sandbyhed, parallellt med kustvägen. Här bodde Alfred, som var målare (huset är rivet) och ”gamle” Gottfrid. Huset är byggt i vinkel och finns kvar än i dag.
Då Sune är åtta år går flytten till Bjärsjölagård. Hans faster Tyra, g m snickare Agne Tufvesson, köper huset av ”sillalådor”. Agne driver ett snickeri i huset på Sandbyvägen 6, Borrby.
Lisbet Helmersson
Borrby Byalag