Följ med på Signes cykeln till Kyhls skog, ”Rotmoset”, Mälarhusens restaurang etc

Denna vackra kvinna är Signe Törnquist (1911-1988)

Signe arbetade inom restaurangbranschen och cyklade till sina arbetsplatser. Följ med på pakethållaren och få glimtar av, även för oss kända platser, som Mälarhusens restaurang, ”Rotmoset”, Kyhls skog, etc.
Hon föds i Hagestad. Familjen består av far och mor, en syster och en bror. Under 1930-talet flyttar de till Mälarhusen. Då har Signe redan gjort en sväng till Lövestad som bagerielev.  I mitten av 1930-talet är hon bagerska i Smedstorp.  Någon gång mellan 1930-1935 arbetar hon på ett fint konditori i Landskrona och på Flickorna på Skäret. 1935-1940 (caféet brann) driver Signe eget café i Kyhl, en bit från nöjes-etablissemanget Kyhls skog. I ett reklamblad 1937 för Skillingemarschen, som ingår i gång-landskampen Sverige-Tyskland, annonseras:

 

 

 

En ofta sedd gäst är den cyklande lantarbetaren Erik Svensson. Han sjunger alltid ”Jungfrun på Jungfrusund” och konstaterar
att Signe är lika vacker som jungfrun själv.
Ett urklipp från Ystads Allehanda 1967 visar den cyklande Erik.

 

 

 

I slutet av 1930-talet har hon också anställning i Manfred Ekbergs Frukt- och Grönt (Sandbyvägen 8). 1940-1945 bakar och serverar Signe på Café ”Rotmoset” (Måns Nils torg 4), som innehas av Sigrid Jönsson. Caféet är kontrakterat att servera middag till Otto-Verkens arbetare.  1945 flyttar Signe till Malmö, där dottern Ingrid föds.
De återvänder till Österlen 1949 och bosätter sig i Mälarhusen hos Signes far, som nu är ensamstående.
1949-1953 arbete på Mälarhusens restaurang, som servitris. På sommaren fungerar restaurangen som ett badhotell, med annex där gästerna kan bo. Gästerna har sina stambord med tygservetter fint lagda i servettväskor. Dottern Ingrid minns att på 1950-talet används fint blommigt papper till väskorna, som Ingrid får när säsongen är slut. Signe och Ingrid bor ju i närheten av restaurangen och efter morgondoppet får Ingrid sin frukost serverad vid eget bord.

Restaurangens personal
Stående från vänster: tre servitriser Elin Andersson (g m bagaren i Löderup), Signe och Dagmar Olofsson eller Alfhild Ivarsson. Kallskänkan Frida Strömblad, kocken Karl-Gustav, Kerstin Persson (g Lund), Margareta Persson (g Borglund), som båda skötte disken och källarmästare Joel Lassesson. Sittande: fru källarmästare, Maja-Lisa Lassesson. Pojken är deras fosterson Richard Kleepers. Han jobbade som piccolo i fin uniform. Tog emot gästernas kläder när de kom in och bar dem sedan en trappa ner till garderoben.

Så här annonseras i reklamen för Skillingemarschen 1937

 

Grogg och rökverk hos Signe och Elin

Så händer att en läskflaska exploderar och en skärva förstör Signes ena öga och hon kan inte fortsätta sitt arbete på restaurangen. Signe söker sig vidare till nya platser och cykeln följer med. Hon tar arbete hos bönder och hon städar. I mitten av 1950-talet kokar hon kaffe till gästerna i Kyhls skog, som då ägs då Ossian Nilsson och Curt Andersson. Ingrid minns att ” serverar gör bl a Inga Mohlin, (g Håkansson, Borrby 14), korvförsäljningen har Stig Sköld, kiosken sköts av Sonja och Allan Andersson (Allan arbetade på Borrby mejeri) och garderoben av Kurt Göransson (Ö Hoby)”.

”Kyhls skog vid Borrby strand är ett av södra Skånes traditionsrikaste nöjesetablissemang med anor från sekelskiftet. Somnaturpark räknas den som en av Österlens vackraste. För en del år sedan var platsen riksbekant genom Skillingemarchen, den populära gångtävlingen, som årligen samlade tusentals besökare. Efter att etablissemanget legat nere en del år har det övertagits av Bo Dahlman från Borrby, vilken gjort allt för publikens trivsel. Det finns namn på de olika serveringsområdena, som Sköna Lund, Antons Hörna, De beridna  skarp-skyttarnas glänta, Balders Hage, Björkhagen m fl. Populärt kallas skogen för Sommarparadiset”.
Källa: Gods och Gårdar 1961

Personalfest i mitten av 1950-talet på Kyhls restaurang för Kyhls skogs personal. Signe och Ingrid, som är i 10-års åldern. I bakgrunden syns fru Linnea Albert Lars, ägare till Gotteboden i Borrby.

1960-1965 kokar Signe Kaffe i Gislövs stjärna. Ägaren Knut ”Gandhi” Stjärnrup, tycker ibland att gästerna på ålagillena, äter väldigt mycket ål och yttrar att ”Kan folk inte äta hemma”.
Både cykeln och Signe går i pension. Hon bor kvar i Mälarhusen livet ut tills hon avlider 1988.

Så slutar berättelsen om Signe. Nästa publicering berättar om dottern Ingrid. Alla, med tonåren i 1950- och 1960-talen, kommer att känna igen sig.


Källor:
Foton och berättelsen kommer från Signes dotter Ingrid Törnquist.
Fotona från Mälarhusens restaurang är tagna av Stieg Eldh.


Lisbet Helmersson
Borrby Byalag


 

 

Rulla till toppen