Bengt ”Bagaren” Andersson (Ragnvald Anderssons påg) berättar om en folkpark i hjärtat av Österlen.
”Borrby Folkets Park var det största danspalatset med den största dansbanan på hela Österlen. Startade 1930 och upphörde 27 september 1953. När jag gick i skolan hade jag som uppgift att cykla från Dahlquists mjölkaffär till parken på söndagseftermiddagen med en spann vispgrädde till kaffeserveringen. Den största festligheten i parken var 1 maj då demonstrationståget gick från byn, med stora efterföljande festligheter. I slutet av 40-talet och början på 50-talet hade parken ett uppsving. Det var här jag lärde mig dansa på en kurs i Kruses dansskola från Malmö. Jag dansade sedan i parken under många år. Tågförbindelser gjorde att simrishamnare, folk från byarna och även från tomelillahållet kom till parken. Söndagar anlände tåget från Simrishamn vid 19.00-tiden och gick tillbaka 24.00. Mellan stationen och parken var det en promenad på 2 km.
Borrby Folkets Park var ett av dragspelaren Haakon Svärds favoritställen. Under 1953 var han en flitig gäst och det var han som spelade den sista danskvällen 27/9 1953. När dansen var slut den söndagskvällen klev Bo Dahlman ut på banan, höll ett minnestal och beklagade nedläggningen.”
Bo ansvarade för driften av parken.
Haakon Swärd (1912-1984) var världsberömd i vår landsända och var mycket duktig på dragspel. Går att lyssna på, på You Tube.
Karin Persson och hennes mor Tilda sömmerska (Matilda Nilsson) arbetade som servitriser.
Parken köptes av Berndt Olsson och blev maskinstation. Berndt berättar: ” 1908 övertog min far Bengt Olsson gården Borrby 47 och byggde upp en maskinpark. 1938 övertog jag maskinuthyrningsrörelsen. Garage till dessa maskiner hade alltid varit ett problem, men löstes delvis när jag inköpte fd Folkets Park i Borrby 1953.”
Folkets Park låg på högersida av vägen efter att man kört ut ur Borrby mot Simrishamn. Idag ett vitt hus omgivet av träd en bit ut i åkern, med adress Blågårdsvägen 16.
Till inlägget kommer en fin historia från Sven Liljegren: ”Min mor och far träffades i parken 1937. Far bjöd upp pigan Iris och i pausen i första dansen, som dansades under tystnad efter ’Det var på Capri vi mötte varandra’ frågade Sven Oskar ’Har du varit på Capri?’ som befaren sjöman hade han sett världen. Det är världens raggningsreplik. Den gick hem och därför sitter jag här.”
Källor:
Bengt Andersson
Anna-Greta Nilsson
Jan Westergren
Håkan Lindström
Irene Nestlander
Sven Liljegren
Lisbet Helmersson
Borrby Byalag
Tack för info. Jag har en berättelse från Parken. Min mor och far träffades i parken 1937. Far bjöd upp piga Iris och i pausen i första dansen som dansades under tystnad efter ”Det var på Capri vi mötte varandra ”, frågade Sven Oskar, Har du varit på Capri?
Som befaren sjöman hade han sett världen.
Det är världens raggreplik. Den gick hem och därför sitter jag här.
Hej
Coolt! Sannerligen en häftig raggningsreplik! Historian får bli en del av inlägget om Folkets Park.
Mvh
Lisa
Där har även min far Erik Hellborg spelat med sin orkester. Min mor Svea, har berättat att hon vid en dans där blev bestulen på sin handväska med lite pengar i. Hon cyklade från Ö Hoby lite då och då.
Hej
Då var det ingen som sviktade att cykla långt för att komma på dans!
Mvh
Lisbet