Idag blir det ett recept, som säkert många känner igen. Det kommer från min mor Inga (1917-2003), som fått det av sin mor Elin (1882-1960), som i sin tur fått det av sin mor Mätta (1856-1932).
Rispastejer med klar oxbuljong var en förrätt vid finare middagar t ex på jämna födelsedagar.
Man tager vad man haver – nej – inte i det här fallet.
Man tager
- 100 g vetemjöl
- 100 g smör
- 1 msk vatten
- 1 msk grädde
som blandas till en deg, som vår vila kallt.
Till fyllningen kokas risgrynsgröt på 8 dl mjölk och 1 dl risgryn. Gröten får kallna.
- 1 ägg
- 1 äggula
- 10 sötmandlar
- 3 bittermandlar
- 1 msk socker
- 1/4 tsk salt blandas i gröten.
Degen tummas ut i små formar och fyllningen läggs i. Pastejerna bakas i 200 grader i 30 minuter.
Gott gott-gotti- gott -gott, men mäktigt!
Källor:
Ingas Helmerssons recept
Foto hämtat från Rönneberga Härads Hembygdsförening
Lisbet Helmersson
Borrby Byalag