Hans Perssons affär i Borrby

 

Till Hans-Erik ”Ecka” Persson – tack för att du berättade.

Fiskaren Per Jönsson (f 1857) bor med hustrun Karna Hansdtr (f 1855) på Sandby 5, ett hemman nere vid havet på Sandby bys sandskifte, långt från själva byn. I familjen föds Johan (f 1881), Anton (f 1884), Emil (f 1886), Hans (f 1889), Hulda (f 1892), Gottfrid (f 1895) och Ture Walfrid (1898-1906).
Hans är en driftig ung man och etablerar en affär på föräldrarnas tomt. Ett eget hus (till hö på tavlan) byggs till hans verksamhet. Han är 18 år och inte myndig (myndighetsåldern är 21 år), så tillstånd inhämtas från prästen.
Den första lilla kassaboken med svarta pärmar, daterar sig till starten 1907. Firman registreras 1911. Första sidan har två stämplar: ”Hans Persson Sandby Borrby” och ”Upptager Order Waror, Tyger, Grammofoner & Skivor, Tavlor, Ramar, GARDINER, mm, mm.”

 

Allting bokförs noggrant.
Första beställningen går till John Fröberg i Finspong i juni 1907.
1879 grundar John Fröberg från Finspång Sveriges första postorderhandel. Fröberg säljer bl a stämplar, rakknivar, hängslen – ja snart sagt alla tänkbara föremål som är tillräckligt lätta för att kunna skickas med post.  Alla produkter presenterades i Fröbergskatalogen som näst efter bibeln var den mest lästa boken i de svenska hemmen.


Hans handlar med många firmor, som Åhlen & Holm i Insjön (Claes Olssons föregångare), där han köper ficklampor, skrivställ etc. Från Kurt Åberg i Malmö köps grammofonskivor á 1,50 kr/st och Svenska Stålbolaget Göteborg skickar en grammofon á 22,50 och nålar till den, 25 öre/st.

Ett axplock ur fakturapärmen för 1914.
Gustaf Zandelin Borrby (”Järnhandel, maskiner o redskap, cykelaffär och reparationsverkstad”).
En cykelkedja kostar 1.75 kr.
Varuhuset Viktor Svenson Simrishamn (säljer t ex kläder, hattar, möbeltyg, skor och specerier).
22.50 får man betala för en herrock.
Wilkensons Affärshus Göteborg.
En karta tryckknappar 60 öre, en brosch 8 öre och en rakborste 55 öre.
1914 var början på första världskriget och Wilkinsons meddelar att militärdamaskerna är slut och att ramar av celluloid är omöjliga, att under rådande oroliga tider, få från fabriken i Tyskland.

Rudberg & Co Borås ( tillverkar  ”sydda varor” och har på lager manufaktur och korta varor).
Korta varor (från tyskans kurze Waren) är en äldre benämning på varor som säls per styck eller dussin, i motsats till långa varor (från tyskans lange Waren) som säljs per vikt eller längd. ”Kort” innebar inte att de är korta utan har mindre storlek. Traditionellt omfattades huvudsakligen sybehör.

Aktiebolaget velocipedfabriken Herald, Klippan.
I reklamen står att vid Lantbruks- & Velocipedutställningen i Åstorp 1910, får deras velocipeder 1:a pris.
Hans köper 5 styrstänger för 8.25 kr.

AB Maskinfabriken REX Halmstad
Precis som Hans Persson är Axel Peter Nilson (1860-1948) en mycket driftig man. I anslutning till sin herrekipering säljer han också cyklar. De första åren rör det sig bara om montering. Axel Peter är sin egen försäljare och åker runt i Sydsverige. På tredje dagen har han en hel årsförsäljning bokad!
1902 går drömmen om en egen cykelfabrik i uppfyllelse, AB Maskinfabriken REX! Efter några år utökas tillverkningen med motorcyklar. Axel Peters livsverk läggs ner 2017, då cykeln och REX-skylten på taket till fabriken, tas ner.

Svenska Partilagret Stockholm

 

1924 flyttar Hans till Borrby och köper huset, där affären finns än idag och bygger på en andra våning.

Fotograf okänd

Han öppnar en bilverkstad men fortsätter med samma varor som tidigare, som cyklar, husgeråd och böcker. Nu tillkommer reservdelar till bl a Chevrolet, Dodge och Ford. 1927 ingås ett serviceavtal med Ford Motor Company.
I o m andra världskriget upphör bilverkstaden.

Reklam – almanacka från 1928!

1928 står bröllopet mellan Hans (1889-1970) och löderupstösen Elisabeth Krafft (1900-1985).
Så föds Henry (1929-2020), Gunnar (1931- 1996), Hans-Erik ”Ecka” (f 1937) och Gudrun (f 1941).

Året är 1940 och Elisabeth fyller 40 år. Stående fr vä: Henry, Hans och Gunnar. I knät har Elisabeth ”Ecka”. Gudrun infogad i vä hörnet. Fotograf okänd

Elisabeth är dotter till kalaskokerskan Karna och både mor och dotter är medlemmar i Vita Bandet (Woman,s  Christian Temperance Union), som än idag är en internationell nykterhetsorganisation på kristen grund med representation i FN.  Organisationen bildades 1883 i Detroit.
”Det närmade sig jul och prövade kvinnor besökte krogarna med ett uppror, en vädjan om att sluta upp med sprithanteringen. Männen söp upp lönen så familjen fick svälta och fara illa. Kvinnorna fick nog och stämde upp med bön och sång på krogen. Om kvinnorna inte blev insläppta slog de läger utanför tills krogen fick stänga.”

 

Några av Hans’ bröder är ålafiskare. I gamla pärmar finns fraktsedlar med leverans av ål 1917 till bl a ”Herr Måns Jönsson Kverrestad 1 låda färsk”.

När Ernst Johanssons möbelaffär tvärs över Köpmangatan läggs ner köper Hans huset och utökar sin verksamhet.

Av Hans’ och Lisas barn är Gunnar den, som har hand om försäljning och reparationer av TV – och radioapparater. Bilar och bensin är Henrys gebit. ”Ecka” ansvarar för cyklar och motorcyklar/mopeder Han sätter också upp stora TV-antenner.
”Affärsmannagenen” är säkerligen nedärvd till Hans’ barn. Redan som ung säljer en av bröderna gamla träfälgar från cyklar, till en cirkus, att användas som ringar för att hoppa igenom, i ett dressyrnummer för hundar.
Efter Hans död etablerar syskonen en affär i Ystad, som Gudrun fortfarande förestår.

Som avslutning…

Fotograf L Helmersson

Källor:
Hans-Erik ”Ecka” Persson.
Hallandsposten 24 mars 2017. Artikel av Thore Christiansson i föreningen Gamla Halmstad.
Wikipedia


Lisbet Helmersson
Borrby Byalag 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5 reaktioner på ”Hans Perssons affär i Borrby”

  1. Mycket intressant läsning. Kände familjen Hans Persson ganska väl, vi bodde ju grannar.
    MVH Hans Bramer

  2. Bengt Wrannerheim

    Så trevligt att höra, Brodern Emil Persson gifte sig med min farmor, De skapade Kyhls Restaurang,

  3. Hemmanet blev vår sommarstuga i många år. Affärs-byggnaden ingick inte i köpet, trots mycket förhandling. Den monterades ner och forslades iväg. Finns säkert bevarad någonstan.

    Gottfrid fortsatte efter övertagandet att syssla med sina bikupor. Han anlände nästan dagligen på en tung motorcykel med en morsning och ett vänligt ord till oss.
    Biodlandet var en tradition som fortsatte på Sandbacka, fram till en svärm från grannen bosatte sig i Åke Larssons skorsten (Åke då innehavare av huset) en halvtimme innan Danmarks avspark i EM.

    Gottfrid odlade tidigare potatis och morötter för försäljning. Odlingen omvandlades till fotbollsplan där näten utgjordes av gamla ålahommor som fanns kvar. Många senare spelare i Borrby IF har kämpat i matcher och fått en del instruktioner på Sandbacka stadion.

    I trädgården stod ett päronträd som flera omtalat. Det hade dock sett sina bästa dagar under vår tid.

    Byggnaden har hyst konfirmationer, födelsedagar, real- och studentfester. Tur att väggar inte kan tala.

    1. Lisbet Helmersson

      Hej
      Förstår att ni haft mycket roligt och trevligt där. Du skriver med samma värme, som din mor gjorde i sitt inlägg.
      Kan berätta, från säker källa, att bräderna i det nermonterade huset använts till familjen Perssons sommarstugor.
      God Jul på dig
      Lisbet

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen