Akt I
Om Kyhls skog kan man läsa i Gods och Gårdar 1961: ”Kyhls skog vid Borrby strand är ett av södra Skånes traditionsrikaste nöjesetablissemang med anor från sekelskiftet. Som naturpark räknas den som en av Österlens vackraste.” Enlig en annons i Ystads Allehanda (YA) från 1960-talet har ”här dansats sedan 1912”.
Kyhls skog låg söder om nuvarande Kyhls Skogs väg, inte så långt från gamla Kyhls restaurang. Idag syns inget av etablissemanget. Marken tillhörde Kyhlsgården norr om kustvägen och arrenderades ut till den som var hågad att driva ett nöjesetablissemang sommartid.
Det här kommer att handla om 1950-talet fram till 1962.
I slutet av Kyhls skogs levnad får man väl säga att uttrycket nästan är synonymt med Bo Dahlman.
Några ord om den kände borrbyprofilen. Han ägnar mycket av sitt liv åt bordtennisklubben Ajax och kallas därför ”Mr Axaj. Själv är han en mycket duktig bordtennisspelare.
För att åter citera Gods och Gårdar: ”Efter att etablissemanget legat nere en del år har det övertagits av
Bo Dahlman från Borrby, vilken gjort allt för publikens trivsel. Det finns namn på de olika serveringsområdena, som Sköna Lund, Antons Hörna, De beridna Skarpskyttarnas glänta, Balders Hage, Björkhagen m fl. Populärt kallas skogen för Sommarparadiset”.
Einar Dahlman (Bos brorson) berättar att Bo arrenderar Kyhls skog under åren 1959-1962. Första året är Bo i kompanjonskap med Tore Ragnarsson och Sture Larsson för att därefter driva det helt själv.
Bo annonserar ofta ”Var med och deltag i den stora folkvandringen till Kyhls skog”.
Anders Bengtsson och hans fru har hand om biljettförsäljningen. Frun säljer biljetterna och Anders tar emot dem vid entrén. All servering sker utomhus i de namngivna ”paviljongerna”. Skyltar på träden talar om paviljongernas namn. En av dem heter ”Fiskaregränd”, där alltid skillingefiskarena håller till. Den ”Beridna skarpskyttarnas glänta” är vikt för Albert Persson, vars ena arm är en järnprotes. Ingen ifrågasätter hans ”rätt” till ”sin” paviljong.
Kaffestugan sköts av Edith Dahlman (Bos mor) och en kvinna vid namn Signe Törnquist, som vi återkommer till.
En av servitriserna är skräddare Nilssons (Måns Nils torg) ena dotter, Sylvia.
Kaffebrödet levereras av konditor Fältskog i Borrby. Jodå, han är släkt med Agneta i ABBA. Han är farbror till Agneta, som minsann vistas i Borrby på somrarna!!
Bertil Dahlman (Bos bror) har mestadels hand om Lyckans hjul. Signe Dahlman (Bos svägerska) sköter kiosken med chokladhjul.
”Korvaludan” har sadelmakare Ragnar Andersson och senare John ”Box” Nilsson, hand om. På Ragnars lott faller också lotteri och tombola. Varor till lotteriet beställer Bo ur en tjock tysk katalog, ”Stars Quelle”.
Slagsmål är mer regel än undantag.
Etablissemanget ser ut så här.
Orkestrar som spelar upp till dans är många.
Namnkunniga artister.
Fortsättning följer…
Källor:
Einar Dahlman
Ingrid Törnqvist
Lars Averfalk
Kaj Nilsson
Ulla Karlsson
Tidningsurklipp/annonser från Bo Dahlmans egna samlingar, utlånat at BTK Ajax
Gods och Gårdar 1961
Wikipedia
Lisbet Helmersson
Borrby Byalag
Kyhls restaurang var en mötesplats,med mycket god mat,bla julbordet var väldigt välbesökt!Saknar den tiden och nu står det bara och förfaller med världens bästa läge!Väldigt tråkigt!Vem äger fastigheten?
Ja och så många ålagillen.
Mvh
Lisbet
Min far Erik Hellborg, som var från Gislöv, spelade också där med sin orkester mer än en gång på 40-taler, tror jag. Jag annonsutklipp på detta, så är ni intresserade så hlr av er med en mailadress, så kan jag skicka över. Jag själv var där någon gång också när jag var grabb, var hos min mormor o morfar, som bodde i Ö Hoby (Helgenäs).