Två dar senare kom en av mina söner hem och säger glatt – Mamma, jag ska inte sova hemma i natt. Jag tittar på Oskar och undrar var han ska ta vägen och han upplyser enkelt om att han ska sova hos en kompis. Så blev vi mottagna av Baddarna i Borrby. Med öppna armar, generöst inbjudna och med idel glada miner.
En de menar att benämningen Baddare skulle vara för att Borrbybor är stöddiga och tror sig vara förmer än andra, som självskryt. Jag tror mest att det är Jante i grannbyn som säger så.
Jante tyckte att de nya fina kyrktornen – de som Borrbys riksdagsman på slutet av 1800-talet tog hem ritningarna till från Klara kyrka. Tornen liknade skryt tyckte Jante. Men för Borrbyborna var det är de en glädje och stolthet – se så fint vi kan göra Herrens hus. Idag kanske vi tycker det var synd att riva den gamla 1100-tals kyrkan med sina fina målningar. Men rådiga Baddare ville mer – och lät sin nya kyrka sträcka sig högt mot himlen. Baddare på kyrktorn var de.
Likadant med Banken. De byggde minsann ett bankpalats värdigt Norrmalmstorg. Med namnet i guldbokstäver. Alldeles för pråligt för grannarna. Men baddarna i Borrby ville ha en rejäl bank. Och det blev det ju. Den står här i byn. Dagens styrelse tycker att huset är i överkant, men Borrbys bank står kvar mitt i byn – trots att vi också har ADSL och internetbank. Baddarna i Borrby släpper inte sin bank till storstan.
Ni förstår – Borrbybaddarna har kungsord på att de inte behöver böja sig för överheten. Två gånger om. Första gången den 16 april 1766. Då skrev Adolf Fredrik under brevet som gav Borrbyborna rätt att inte låta sig kuvas av officeraren på storgodset. Tjugo år senare den märkvärdiga dagen 19 juni, 1787 fick Borrbys invånare Gustav III stöd för att slippa underkasta sig den mäktige herren på Borrby Gård. Och med de kungsorden i ryggen har Baddarna stått på sig. De har visat vilja och handlingskraft. Inte alltid med lyckat resultat men oftast. En Baddare tog täten för några år sen och såg till att vi fick behålla vårt apotek. Några andra Baddare satte nyss stopp för storkommunens planer på att stänga Borrbys egen badbassäng. Jag ska inte fortsätta med exempel – det kan ta lång tid att räkna upp allt som Borrbybaddare har och fortfarande åstadkommer i byn med omnejd. Ni får själva gå runt och beundra baddarnas verk.
Som ordförande i Borrbyföretagrna är jag både stolt och glad en dag som idag. Byn fullkomligt kokar av liv och energi. Det är verkligen folkmyller överallt. Och medlemmarna i företagarföreningen gör affärer. Här finns lokala hantverkare så du kan få elen dragen, håret klippt och blixtlåset bytt. Du kan köpa gamla möbler och nya kylskåp. Vill du ah en gammal karbidlampa eller en ny plattteve finns butik för det. Du kan köpa mjölk och piller, bli vaccinerad och få lena fötter. Ät glass eller thaimat. Allt för hem, kropp och själ kan du få hjälp med här i byn. Nytt och gammalt, lokalt och internationellt. Världen har kommit till Borrby, nu som förr med Brassar och Nacka och andra världsstjärnor. Det ska bli mer av detta ska ni få se! Men världen får också del av Borrby. Här finns företag som levererar, och gjort så i många år, varor och tjänster till hela världen. Jag vet att det på lyxhotell i Beirut står saker som tillverkats här i byn. Vi finns i världen och väldens finns hos oss. Jag är en stolt ordförande och Borrbybo med eller utan nya kungsord. Vi har ju två redan.
Nu vill vi tacka Inger Johansson-Thor att du tar dig lite fritt från Antikrundan och delar din kunskap med oss här. Tack Peter Bodén för att du låter storstadsborna vara en stund och inbjuder oss till ditt hus för de kvalitativa författarkvällarna, ryktet har börjat gå i nejden om det du gör här i Borrby. Tack för att ni kom hit! Owe Gustavsson, Borrbybo sedan 40 år, du har mitt och tusentals barns tack för dina fantastiska figurer i Fem myror är fler än fyra elefanter-serien. Jag talade så mycket om dina elefanter så mina barn trodde ett tag att jag samlade på elefanter och gav mig en ny prydnadselefant varje födelsedag. Du har glatt oss med alla mina dina rosa elefanter. Så till din staty här under skynket vill jag, trots att han inte fått rullgardinen uppdragen än vinka och säga som tanten – Hej hej du ”skära” nyinflyttade. Välkommen till Borrby!
Invigningstalet nedskrivet och framfört av Gunnel Ottersten