Theodor Thufvesson, Borrbyskalden, som myntade begreppet ”Österlen”.
Theodor Thufvesson (1884- 1947), Borrbysonen som hela sitt liv blev byn och bygden trogen, bör ha mesta äran av att mynta traktnamnet Österlen. Ursprungligen användes namnet av folk i Ystad- området, som en benämning av vägen österut, alltså ”på den östre lén”. Gatunamnet Österleden i Ystad har naturligtvis en direkt koppling till detta. Den unge Skalden Thufvesson charmades av uttryckets skönhet, och förde fram namnet i ord och text. Namntvisterna om detta kan bara glömmas, anser jag. Stackars fastighetsmäklare!
Thufvessons mest kända dikt är ”Mitt hjärta bor i en gammal gård” (tonsatt av Östen Warnerbring), men han var också en högt aktad kulturpersonlighet i allmänhet. Som lärare på Folkhögskolan i Tomelilla, skribent i såväl Ystads Allehanda som insomnade Cimbrishamsbladet, uppläsare i radio m. m, kom han under många år att personifiera begreppet Österlen. Theodor skrev t o m manus till kultfilmen ”Skåningar”, som drog fulla hus på skånska biografer på 40- talet!
Som poet räknas han till de stora Skånemästarna runt förra sekelskiftet, när poesi hade mycket hög status. Han nämns jämte Anders Österlind, A U Bååth och Ola Hansson. Han umgicks också med dessa under studietiden i Lund, i den inre kretsen runt Frans G Bengtsson, Sten Broman och Fritiof Nilsson Piraten. Just Piraten använde Theodor som förebild till karaktären ”Ola Ljunit”, en godmodig Skåne- påg, som förekommer i bl. a romanen Tre Terminer.
Mycket finns att berätta om Theodor Thufvessons kulturgärning. Inge Löfströms bok Theodor Thufvesson och Österlen är en rik källa att ösa ur (Artograf förlag 2008).
Theodor vilar på Borrby kyrkogård, alldeles i närheten av barndomshemmet Timåkra. På den gårdens uppfartsplan restes en minnesminnessten med en relief av honom 1952.
På österlenskt maner uppskattade han livets goda, och på poeters vis sökte han ibland inspiration med hjälp av brända och destillerade drycker. Och – när täckelsen föll från minnesmärket visade det sig att någon lokal hjälte hade varit påhittig och hängt en tom litersbutelj i ett sidenband runt stenen!!!
Olle Mårtensson
Hej hej
Kul att se korten på plats. Jo österlen är en riktningsbeskrivning som betyder österut och användes ända bort till Trelleborg faktiskt. Fanns också begreppen västerlen och söderlen. Har inget med väg att göra för då kan det också fel förknippas med ”öster om leden” vilket på skånska betyder ”öster om grinden”. Om man ska vara petig.
Bästa hälsningar Lena Alebo